SéRzéNisT Miss Admin
Mesaj Sayısı : 1181 Nerden : Mekan Burası xD Kişisel İleti : [ SaMT-ı Ümid & mASUmhaNE BedeN ] Ruh Hali : Points : 20057976 Kayıt tarihi : 25/02/09
| Konu: Patron Röportajı Paz Mart 08, 2009 12:50 pm | |
| Mersin'den İstanbul'a gelip çalışmalarını burada devam ettiren Patron geçtiğimiz aylarda çıkardığı "Söndürülmüş Yıldızlar & Şaşal" albümüyle dikkatleri tekrardan üzerine çekmişti. Sizler için bugüne kadar ki çalışmalarıyla büyük beğeni toplayan Patron'la son albümü ve ileriye yönelik düşünceleriyle ilgili bir söyleşi yaptık. Söyleşimizin sonunda Patronun albümünden 2 sürpriz parçada sizleri bekliyor.
Söndürülmüş Yıldızlar & Şaşal albümün mart ayında satışa sunuldu. Bu zamana kadar olan satışlardan memnun musun? Ciddi anlamda kalite kokan bir albümüne hakkının verildiğini düşüyor musun? Albüm dağıtımında karşılaştığın problemler oldu mu?
İlgiden çok memnunum ama satışlardan değil. Yani ilgi ve satış ikisi farklı albümü o kadar çok insan dinlemiş ve beğenmiş ki ağzım açık kaldı bu ilgiye ama tabi basılan ve satılan albüm sayısı belli. Kısacası korsan, link vs. baş belaları. Neyse albüm dağıtımında yaşadığımız sorunlar oldu, bizde dağıtımı çok iyi yapamadık hatta baya sorunlu oldu. Eminim güzel bir dağıtım olsaydı çok daha iyi satacaktı ve insanlar korsan yerine 5ytl vermeyi tercih edeceklerdi. Neyse başka sefere artık...
Söndürülmüş Yıldızlar & Şaşal albümünün adına bakıldığı zaman bir sitem havası alıyor insan.. Albümün adının altında yatan anlam nedir?
İnsanlar albümün tamamını dinledikten sonra o isim kişiden kişiye farklı şeyler çağrıştırıyor. Albüm konseptiyle beraber bakıldığında gayet uyumlu bir isim ama benim albüm ismini koyarken ki düşüncem terk edilmişlik, yalnızlık, tutarsızlık, kararsızlık ve hatta dengesizlik gibi hisleri minimal bir şekilde anlatan bir şey bulmaktı. Bu isim albüme en uygun olanıydı galiba. Yıldızlar geceyi aydınlatmaya çalışırlar, onlar da sönerse her yer karanlığa boğulur ne yapacağını bilemezsin önünü göremezsin.''Şaşal''ı düşündüğüm isme ek olarak koydum. Şaşal da daha çok eğlenceli soundlara sahip olan parçaları anlatıyor. Yani bir bakıma o karanlıktaki bir çakmak ateşi gibi. Söndürülmüş Yıldızlar & Şaşal, kısacası büyük bir hüznün yanında gülümseten de bir şeyler...
Albümün kayıtlarını Sefalet Records'da aldın ve Karaçalı mix&mastering işlemlerini üstlendi& Albümün kayıt kalitesi istediğin gibi oldu mu?
Mix Mastering biraz aceleye gelse de elimizdeki sistemle yapabileceğimizin en iyisini yaptığımıza inanıyorum.. Karaçalı çok başarılı biri.. İmkanlarımız olsa kimseden bir eksiğimiz kalmaz açıkçası.
Albümde Saian'a ait birçok beat var ve Funk Parti, 2007 gibi şarkılar bugünün underground piyasasıyla karşılaştırıldığında çok farklı soundlar içeriyor. Albümün beatlerini seçerken kafanda belli bir konsept var mıydı?
Evet albümde farklı soundlar olmasını ben istedim. Özellikle saydığın parçalar için oldskool beatlerin üstüne biraz eğlenceli şeyler söylemek istedim. Söndürülmüş Yıldızlar & Şaşal'ın eğlenceli taraflarını oluşturmak için en uygun adam da Saian'dı. Saian'ın yanı sıra albümde Londralı rap grubu A.M.M.O.'nun prodüktörü olan Kaan abinin bir beati var, Kalk! isimli parça. Bunun yanında Karaçalı, Da Poet ve benim birer beatimiz var. Albümü zaten bir bütün olarak tek bir soundda istedim. Açıkçası bu yüzden de beatleri, 3-4 tanesi hariç Saian'a bıraktım. Yaptığı şeyleri ben çok beğendim, hakkını da verdim herhalde.
Albümün en dikkat çeken parçalarından biri olarak Bir Sonbahar Şarkısı öne çıkıyor.. Şarkıda annene sesleniyorsun ve yıkılmış hayallerinden, sözlere bakıldığında artık toparlanması zor bir aşktan bahsediyorsun.. Bu şarkı için bir nevi olanı biteni kabullenme, kendi durumunla yüzleşme şarkısı diyebilir miyiz?
Evet evet çözmüşsünüz parçayı (: O parçayı dinleyiciye bıraktım, kendilerinden bir şeyler bulurlar belki. Söyleyeceğim pek bir şey yok yani, orda anlatıyorum zaten.
Bugüne kadar Patron'dan çok fazla politik içerikli şarkı duymamıştık. Bu albümde 'Çıkmazlar' şarkısında Patron'u batıya, batı medeniyetlerinin Türkiye hakkındaki ön yargılarına karşı, gerici diye adlandırılabilecek kesime karşı bir öfke halinde görüyoruz. Patron'u bunları yazmaya iten gerçekler,olaylar nelerdi?
Evet cahil diye tanımladığımız insanlar, ,imkanları olmasına rağmen dünyaya at gözlükleriyle bakan insanlar bizi hep daha gerilere götürmüştür ve kendi çevrelerindeki insanların da imkanlarını her zaman kısıtlamıştırlar çünkü aynı toplumda yaşıyoruz. O parçada bununla ilgili bir şeyler söylemek istedim.
Patron'un bu zamana kadar yaptığı albümlere baktığımız zaman mutlaka sitem dolu bir aşk parçası oluyor. 2006 sonlarındaki birçok çalışmasında (Günaha Buladım, Eksik Sonbahar) ve bu albümde birçok satırda eski bir aşka sitem, öfke var. Patron'dan mutlu bir aşk öyküsü dinleyemeyecek miyiz?
Bunu baya soran oldu... Manitaya sitemciler sever beni zaten (: eheh.. ama olayların aslı şu; her zaman kötü şeyler yaşanmıyor, biz sadece kötü kısmını ele alıp hırçınca ve agresifçe söylüyoruz. Çünkü rap budur sonuçta. Yaşanmış çok güzel şeyler olsa da sen içini acıtan tarafını anlatırsın, seni mutlu eden tarafını değil. Bugün yeni manita yaptım, çok mutluyum diye bir rap parçası ben yapamam herhalde. Denemedim ama (: bakalım artık.
TR Self Confussion oluşumu hakkında biraz bilgi verir misin? İleride dinleyenleri ne gibi çalışmalar bekliyor?
TrSelFConfusion şu an Patron, Saian, Karaçalı, Şehinşah, Radyasyon, Mirza. Bu isimlerin beraberliğini ve birbirine olan desteğini simgeliyor. Şu an beraber bir projemiz yok ama zaten TrSelf daha çok ileriye dönük bir oluşum. Yani ilerisini düşünerek kuruldu. Bazı şeyleri başardıktan sonra daha çok devreye girecek açıkçası. İçinde bulunmasını istediğimiz başka mcler de var. Zamanı gelince onlara da teklif götüreceğiz. Kısacası mclerin, rapi gerçekten yürekten yaşayan insanların, birbirlerine her türlü yardımda bulunduğu, destek olduğu ve her imkandan beraberce yararlandığı bir oluşum Tr.Self.Confusion.Zamanla çok daha büyüyecek emin olun.
Birçok kişi Şehinşah'la Phonetic Rhymes adından ortak bir albüm çıkarmanızı bekliyordu; bu albümün Şehinşah'ın sağlık problemleri sebebiyle askıya alındığını duyurdunuz. Şu an için bu albümün ne zaman çıkacağına dair kafanızda belli bir tarih var mı?
O albüm projesini açıkçası durdurduk. Yani durdurmadık aslında, konsepti her şeyi tarihi düşündük ve çok ileriye dönük bir proje olacak büyük ihtimalle. Şeyho da ben de solo olarak amaçlarımıza ulaştığımız zaman, ikimizin yapacağı eğlenceli bir albüm olacak. Şimdilik bir tür erteleme de diyebiliriz. İnşallah kafamızdakini başarabiliriz.
Bir süre önce www.patronline.org adlı internet siten açıldı, sitenin senin için ne gibi faydaları oldu?
Beni dinlemeyi seven insanların bir arada olduğu bir ortam. En başta beni mutlu edende bu zaten. Bana soru sormak isteyen herkesin sorusuna cevap veriyorum burada. Benimle ilgili konser haberlerine, mp3 lere rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir site. Ayrıca siteye özel mp3 veriyorum bazen. Güzel bir site yani üyeler de memnun bende memnunum bu işten.
Patron'u canlı dinlemek isteyenler için önümüzdeki günlerde sahne alacağın organizasyonlardan bahseder misin?
20 Mayıs'taki 'Patos Music Project'in T-Rap organizasyonu var şimdilik bu belli.
Mersin'de kendi halinde bir şeyler üretmeye çalışan, o zamanın koşulları baz alındığı zaman ciddi anlamda güzel eleştiriler aldığını düşündüğümüz Patron, şu an istediği, hedeflediği yere ne derece yakın?
13 yaşımdan beri bir hayalin peşindeyim ve gün geçtikçe bu hayalden kısıyorum daha hayal olmayan bir hale getirmeye çalışıyorum. Büyüdükçe bazı şeylerin ne kadar zor olduğunu anladım. Çok yakın değilim ama doğru yolda olduğuma eminim. Daha çok yolum var aslında.
Bu işe küçük denebilecek bir yaşta başlamış olmanın Patron üzerinde etkileri nelerdir?
İnsan küçük yaşta başlayınca doğal olarak her şeyi de daha erken öğreniyor. Müziğimi beğenenler, benden yaşça çok büyük insanlar dahi hiç yaşımı sormadan bana saygı gösteriyor bu hoşuma gidiyor açıkçası. Davranış açısından da daha olgun olmamı sağladı küçük yaşta bu ortama girmek.
Bildiğimiz kadarıyla Patron yurtdışındaki rap piyasasını da yakından takip etmeye çalışan bir isim. Yurtdışında kendine yakın hissettiği, beğendiği, Türkiye'ye gelirse hiç şüphe etmeden konserine gideceği isimler kimlerdir?
Tabi ki Yurtdışında çok çok üst düzeyde insanlar var bu konuda. Sürekli dinlediğimiz isimler var. Bunlardan ikisi Busta Rhymes ile JMT olmasına rağmen onların konserlerini kaçırdık. Çok üzüldük de bundan sonrakileri kaçıracağımı düşünmüyorum. Mesela Cypress Hill, Immortal Technique, Bone Thugs, Tech N9ne, Method Man, Redman. Bu adamlar gelse iki elim kanda olsa gene koşarım yani (:
Patron'u bundan sonra hangi çalışmaların içersinde göreceğiz. İlerisi için düşündüğün projelerin neler?
Şu an yapmayı düşündüğüm ciddi bazı projeler var ama şu ana kadar yaptığım her şeyden daha ciddi. O yüzden hiçbir şey belli değil yapabilir miyim, nasıl imkanlar çıkar karşıma vs. bekleyelim görelim.
Hemen hemen gerekli açıklamalar yapıldı ama yine en yetkili ağızlardan birine sormak icap ederse Rap City'nin kapanma nedenleri nelerdi ve ileride yeni bir mekan açılması gibi bir durum var mı?
Mekanla anlaşamadık. Olayın başında bizim şartlarımızı kabul ettiler bizde onlarınkini. Biz rapçilere göre bir yer düşündük insanların rahat eğlenebileceği, çok para harcamadan hem müzik dinleyip hem oturmaktan keyif aldıkları bir yer. Tabi zamanla bazı şeyler battı onlara. Onlar istiyor ki gelsin insanlar sessiz sessiz otursun mal gibi milyonlar harcasın bir çaya 3 milyon versin ses çıkarmadan gitsin sonra. Bunlar bize uymadı, şartlar değişti bir çok şey oldu ve bitti. Hala bize borçlular. Neyse yeni bir mekan var görüştüğümüz ama şu an için bir kesinlik yok. | |
|
SaMT-ı ÜMiD Admin
Mesaj Sayısı : 1603 Kişisel İleti : SaMT-ı ÜMiD # mASUmhane Beden Ruh Hali : Points : 20059104 Kayıt tarihi : 25/02/09
| Konu: Geri: Patron Röportajı Paz Mart 08, 2009 12:52 pm | |
| | |
|
SéRzéNisT Miss Admin
Mesaj Sayısı : 1181 Nerden : Mekan Burası xD Kişisel İleti : [ SaMT-ı Ümid & mASUmhaNE BedeN ] Ruh Hali : Points : 20057976 Kayıt tarihi : 25/02/09
| Konu: Geri: Patron Röportajı Paz Mart 08, 2009 12:53 pm | |
| | |
|
Misafir Misafir
| Konu: Geri: Patron Röportajı Salı Mart 10, 2009 5:34 pm | |
| |
|