Yerli Mekan -- Mekanın Burası
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Gençlerin Yeni Mekanı Yerli Mekan Herşeyi Bulabilirsiniz
 
AnasayfaAnasayfaGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
En kısa zamanda yeni gelışmelerle karsınızda olacagiz...

 

 MiLLi Takım ve Tarihçesi

Aşağa gitmek 
5 posters
YazarMesaj
SéRzéNisT
Miss Admin
Miss Admin
SéRzéNisT


Kadın Mesaj Sayısı : 1181
Nerden : Mekan Burası xD
Kişisel İleti :        [ SaMT-ı Ümid &  mASUmhaNE BedeN ]        
Ruh Hali : MiLLi Takım ve Tarihçesi Cilgin10
Points : 20056176
Kayıt tarihi : 25/02/09

MiLLi Takım ve Tarihçesi Empty
MesajKonu: MiLLi Takım ve Tarihçesi   MiLLi Takım ve Tarihçesi I_icon_minitimePerş. Şub. 26, 2009 5:26 pm

Uluslararası ilk maçı
Türkiye 2 - 2 Romanya
(İstanbul, Türkiye; Ekim 26, 1923)

En farklı galibiyeti
Türkiye 7 - 0 Suriye
(Ankara, Türkiye; Kasım 20, 1949)
Türkiye 7 - 0 Güney Kore
(Cenova, İsviçre; Haziran 20, 1954)
Türkiye 7 - 0 San Marino
(İstanbul, Türkiye; Kasım 10, 1996)
En farklı mağlubiyeti
Polonya 8 - 0 Türkiye
(Chorzow, Polonya; Nisan 24 1968)
Türkiye 0 - 8 İngiltere
(İstanbul, Türkiye; Kasım 14, 1984)
İngiltere 8 - 0 Türkiye
(Londra, İngiltere; Ekim 14, 1987)
Dünya Kupası
Katılımlar 2 (İlk kez 1954)
En iyi derece Üçüncülük, 2002
Avrupa Futbol Şampiyonası
Katılımlar 2 (İlk kez 1996)
En iyi derece Çeyrek Finaller, 2000
Konfederasyon Kupası
Katılımlar 1 (İlk kez 2003)
En iyi derece Üçüncülük, 2003


Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurulmasının ardından Yusuf Ziya Öniş başkanlığında ilk Türk Futbol Federasyonu 1923 yılında Şehzadebaşı'ndaki Letafet Apartmanı salonunda yapılan toplantıda 'Futbol Hey'et-i Müttehidesi' adıyla kurulmuştur. Ardından FIFA'ya başvurulmuş ve Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi olmuştur.

FIFA üyesi Türkiye, ilk milli maçını Cumhuriyetin ilanından üç gün önce oynadı. 26 Ekim 1923 tarihinde İstanbul Taksim Stadı'nda Romanya'yla oynanan bu maç 2-2 sonuçlandı.

Romanya karşısında 1-0 mağlup duruma düşen Millilerimiz, Zeki Rıza Sporel'in 32 ve 50'inci dakikalarda attığı iki golle öne geçmeyi başardı. Romanya'nın ikinci golüyle maç 2-2 berabere biten maçta Romanya'ya 2 gol atan Zeki Rıza Sporel, A Milli Takım'ın ilk golünü atarak tarihe geçti.

Milli Takım, 17 Haziran 1924'te oynadıkları Finlandiya maçında ilk galibiyeti elde etti. Helsinki'de Helsingfors Stadı'nda oynanan maçta Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel, 4 golüyle Finlandiya ağlarını havalandırarak adını altın harflerle tarihe yazdırdı.

Ardından gelen dönemde Milli Takım'ı 1924 Paris Olimpiyatları'na hazırlaması için İskoçya'dan Billy Hunter getirtilmiştir. Hunter, Türk futbolculara çağdaş futbolu tanıtan ve sistemli bir şekilde çalıştıran ilk teknik adam olmuştur. Yine 1924 Paris Olimpiyatları'nda Çekoslovakya'yla oynanan ve 5-2 kaybedilen maç, kayıtlara Milli Takım'ın yurtdışındaki ilk maçı olarak geçmiştir.

__________________________________________________ __________________________________

MERHABA DÜNYA KUPASI

Bir sonraki dönem, Türk futbolunun gelişmesinin devamı diye özetlenebilir. 1952'de profesyonelliğin kabulü, 1954'te Milli Takım'ın İsviçre'de düzenlenen Dünya Kupası'na ilk kez katılması, yine bu dönemde bazı Türk oyuncuların yurtdışında top koşturması önemli gelişmelerdir.

Türk Milli Takımı aslında 1950 yılında, tarihinde ilk defa Dünya Kupası finallerinde mücadele etme hakkını kazanır. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından, tam 12 yıl sonra Dünya Kupası'nın yeniden düzenlenmesine karar verilmiştir. Finaller, savaştan yeni çıkan Avrupa'da değil, sırası gelen Amerika kıtasında oynanacaktır. FIFA, bu konuda fazla düşünmez ve Dünya Kupası finallerini düzenlemek için can atan Brezilya'da karar kılar. Ancak bu karar Türkiye için ciddi bir darbe olmuştur. Çünkü elemelerde Suriye'yi 7-0 gibi ezici bir üstünlükle mağlup eden Milli Takımımız, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle dünyanın öbür ucundaki Brezilya'ya gidemeyecektir.

Yine de Dünya Kupası hasretimiz çok uzun sürmez. 1954 Dünya Kupası finalleri İsviçre'de oynanacaktır. Milli Takımımız elemelerde İspanya ile eşleşir. Bütün dünya gibi İsviçreliler de İspanya'nın finallere katılacağına o kadar inanmıştır ki, hatıra eşyalarına İspanyol bayraklarını bile işlettirmiştir. Milli Takımımız, Madrid'de oynanan ilk maçı 4-1 kaybettiğinde hiç kimse şaşırmaz zaten. Ama bu işin bir de İstanbul'u vardır. Ay-yıldızlı on birimiz, rövanş maçını 1-0 kazanır. O dönemlerde averaj kuralı uygulanmamaktadır. İsviçre'deki finallere gidecek takımı belirlemek için tarafsız sahada üçüncü bir maçın daha oynanması gerekmektedir. Tarafsız saha ise İtalya'nın başkenti Roma'dır. 90 dakikanın sonunda skor tabelasına 2-2'lik sonuç asılmıştır. Dönemin statüsünde uzatmalar ya da penaltılar yoktur. İsviçre biletini alacak takımı kura atışı belirleyecektir. Atışı yapacak kişi ise maç sırasında top toplayıcı olarak görev yapan bir İtalyan çocuğudur. Maçtan önce Türk futbol tarihine geçeceğinden habersiz olan Franco isimli çocuk, hakemin ve kaptanların yanına gelir. Kaptanımız Turgay Şeren "Yazı" demiştir. Franco'nun parayı havaya fırlatmasıyla küçük ****l parçasının yere düşmesi arasında geçen süre sanki bir asır gibidir. Meraklı gözler paranın üzerine eğildiğinde, yazı bölümünün Milli Takımımıza İsviçre yolunu işaret ettiğini görür. Türkiye, tarihinde ilk defa Dünya Kupası finallerindedir.

Ancak finallerdeki performansımız umulanın çok gerisindedir. İlk rakibimiz Federal Almanya karşısında 2. dakikada Suat Mamat'ın attığı golle 1-0 öne geçsek de 14. dakikada Schaefer, 52. dakikada Klodt, 60. dakikada O.Walter ve 81. dakikada Morlock'un gollerine engel olamayarak sahadan 4-1'lik yenilgiyle ayrılırız. İkinci maçtaki rakibimiz zayıf Güney Kore'dir. Suat'ın 10 ve 30, Lefter'in 24, Burhan'ın 37, 64 ve 70, Erol'un da 76. dakikada attığı gollerle Güney Kore'yi sahaya çıktığına pişman ederiz: 7-0. Bu arada Almanlar Macaristan'a yenilmiş ve bir kez daha rakibimiz olmuştur. Ancak Milli Takımımız Almanlar karşısında ilk karşılaşmadaki kadar bile direnç gösteremez. 22. dakikada Mustafa ve 82. dakikada Lefter'le bulduğumuz gollere 7. dakikada O.Walter, 12 ve 79. dakikalarda Schafer, 31, 60 ve 71. dakikalarda Morlock, 62. dakikada da F.Walter'le karşılık veren Almanlar maçı 7-2 kazanıp ümitlerimizi sona erdirir.

Milli Takım Tarihine adını altın harflerle yazdıran bir diğer isim de Lefter Küçükandonyadis oldu. Milli Takım formasını giydiği 50 maçta 20 gol atarak tarihe geçti ve Futbol Federasyonu'nun "Altın Şeref Madalyası"nı alan ilk futbolcu oldu.

DURGUN YILLAR

Daha sonraki yıllardaki gelişmelere baktığımızda, Türk milli takım ve kulüplerinin dünya çapında çok az başarıları olduğunu görüyoruz. Türkiye uzun zamanlar dünya sıralama listelerinin alt kademelerinde yer almış. 1960'lı,1970'li ve 1980'li yıllarda başarılı olamayan Türk takımı, 1980'lerde tarihinin en farklı üç yenilgisinden ikisini 8-0'lık sonuçla İngiltere karşısında almıştır.

__________________________________________________ __________________________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yerlimekan.yetkinforum.com/
SéRzéNisT
Miss Admin
Miss Admin
SéRzéNisT


Kadın Mesaj Sayısı : 1181
Nerden : Mekan Burası xD
Kişisel İleti :        [ SaMT-ı Ümid &  mASUmhaNE BedeN ]        
Ruh Hali : MiLLi Takım ve Tarihçesi Cilgin10
Points : 20056176
Kayıt tarihi : 25/02/09

MiLLi Takım ve Tarihçesi Empty
MesajKonu: Geri: MiLLi Takım ve Tarihçesi   MiLLi Takım ve Tarihçesi I_icon_minitimePerş. Şub. 26, 2009 5:27 pm

1996'DA İLK KEZ AVRUPA ŞAMPİYONASI FİNALLERİNDEYİZ

1996 yılında A Milli Takım bir ilki başararak İngiltere'de düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'ne katılmaya hak kazanmıştır.

Fatih Terim yönetiminde 1991'de Akdeniz Oyunları'nda finale çıkan genç jenerasyon, Türk Futbol Tarihi'nde milat olmuştur. Fatih Terim, Sepp Piontek'in yerine Milli Takım'ın başına geçtiğinde, 1991'den itibaren bir araya getirdiği bu jenerasyonla tarihi bir başarıya imza atmıştır.

Milli Takımımız, 1996 Avrupa Şampiyonası elemelerinde İsviçre, İsveç, Macaristan ve İzlanda ile birlikte 3.Grup'ta yer almıştır. Milli Takımımız 8 maçı 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgiyle İsviçre'nin ardından ikinci sırada tamammış ve İsveç'i ardından bırakıp o günkü statüye göre 'en iyi ikinciler' arasında yer alarak İngiltere'deki finallerin yolunu tutmuştur.

Ancak finaller Milli Takımımız ve ülkemiz için bir hayal kırıklığı olur. Milli Takımımız, oynadığı futbolun karşılığını alamaz. Nottingham'daki ilk iki maçta Hırvatistan ve Portekiz'e 1-0, Sheffield'daki son karşılaşmada ise Danimarka'ya 3-0 yenilen millilerimiz, grubu gol atamadan, puan alamadan tamamlayarak elenir. Fakat büyük finallere katılmanın yolu da artık açılmıştır.

Milli Takımımız, 1998 Dünya Kupası'na gitme şansını son maçlarda kaybetti. A Milli Futbol Takımız Kupa elemelerinde 7. Grupta Hollanda, Belçika, Galler ve San Marino ile eşleşti. Farklı kazandığı San Marino (7-0 ve 0-5), Galler (6-4), Hollanda (1-0) maçlarına rağmen eleme grubunu Hollanda ve Belçika'nın ardından 3. tamamlayarak Kupa'ya veda etti.

__________________________________________________ __________________________________

2002: MİLLİ TAKIM'DA ALTIN SAYFA

Türk futbolunun zirve yaptığı tarih 2002'nin yaz mevsimidir. Ancak bu tarihin yaklaşık 2 yıl öncesine gidip Japonya ve Güney Kore'nin ortaklaşa düzenleyeceği Dünya Kupası'nın elemelerinden başlamak gerekir maceraya. Milli Takımımız, Avrupa elemelerinin 4.Grubu'nda İsveç, Slovakya, Makedonya, Moldova ve Azerbaycan'la mücadele etmiştir. 10 maçın sonunda alınan 6 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgi, İsveç'i geçmeye yetmez. İstanbul'da İsveç'le oynanan maç 2-1 kaybedilince Kuzeyliler grup birincisi olarak Uzakdoğu'nun yolunu tutar, bize de Avusturya ile baraj maçı oynamak kalır.

Şenol Güneş yönetimindeki Milli Takımımız da ilk ciddi patlamasını işte bu baraj maçlarında yapmıştır. Viyana'da oynanan ilk maçı Okan'ın golüyle 1-0 kazanarak Türkiye'ye avantajlı bir skorla dönen ay-yıldızlı ekibimiz, Ali Sami Yen Stadı'ndaki rövanşa bu rahatlıkla çıkar ve tarihi bir skorla galip gelerek tarihi bir sonuç elde eder. Yıldıray Baştürk'ün 21, Hakan Şükür'ün 30, Okan Buruk'un 45, Arif Erdem'in de 69 ve 84. dakikalarda attığı goller, Milli Takımımıza 5-0'lık galibiyetin yanı sıra tam 48 yıllık aradan sonra Dünya Kupası finallerine katılma hakkını da getirmiştir. Ama tarihin yazacağı gerçek zafer için biraz daha beklemek gerekmektedir.

Teknik Direktör Şenol Güneş, Japonya-Güney Kore yolculuğuna Rüştü Reçber, Fatih Akyel, Ümit Özat, Abdullah Ercan (Fenerbahçe), Bülent Korkmaz, Emre Aşık, Arif Erdem, Hasan Şaş (Galatasaray), Tayfur Havutçu, İlhan Mansız (Beşiktaş), Emre Belözoğlu, Okan Buruk (İnter), Tugay Kerimoğlu, Hakan Ünsal (Blackburn Rovers), Hakan Şükür (Parma), Ümit Davala (Milan), Alpay Özalan (Aston Villa), Yıldıray Baştürk (Bayer Leverkusen), Mustafa İzzet (Leicester City), Nihat Kahveci (Real Sociedad), Ömer Çatkıç (Gaziantepspor) ve Zafer Özgültekin'den (Ankaragücü) oluşan kadroyu götürmüştür.

C Grubu'nda Brezilya, Kosta Rika ve Çin'le birlikte yer alan Milli Takımımızın ilk rakibi, turnuvanın sonunda kupayı kaldıracak olan Brezilya'dır. Ulsan'da 3 Haziran'da oynanan maçta Hasan Şaş'ın golüyle öne geçen Milli Takımımız, 50. dakikada Ronaldo ve 87. dakikada penaltıdan Rivaldo'nun attığı gollere engel olamayınca sahadan 2-1'lik yenilgiyle ayrılır.

9 Haziran'daki rakibimiz Kosta Rika'dır ve maç Incheon'da oynanmaktadır. 56. dakikada Emre Belözoğlu'nun golüyle öne geçen Milli Takımımız, 86. dakikada Wilson Parks'tan yediği golle 1-1'lik sonuca razı olur. Artık her şey Çin'le oynanacak son maça kalmıştır. Üstelik averaj hesaplarının yapıldığı grupta Brezilya'nın da Kosta Rika'yı farklı bir skorla yenmesi gerekmektedir. 13 Haziran'da Seul'de Çin'i 6. dakikada Hasan Şaş, 9. dakikada Bülent Korkmaz ve 85. dakikada Ümit Davala'nın golleriyle 3-0 yenen Milli Takımımız, Brezilya'nın da Kosta Rika'yı 5-2 mağlup etmesiyle, averajla da olsa bir üst tura yükselmeyi başarır.

İkinci turdaki rakibimiz, evsahibi takımlardan Japonya'dır. Milli Takımımız için de Güney Kore'den Japonya'ya geçmenin zamanı gelmiştir. 18 Haziran'da Miyagi'de oynanacak maçtaki rakibimiz Japonya, H Grubu'nda Belçika, Rusya ve Tunus'la yaptığı mücadeleden 7 puanla namağlup lider çıkmıştır. Ancak buraya kadardır işte. 12. dakikada Ümit Davala'nın attığı gol Japonların işini bitirip Milli Takımımıza çeyrek finalin kapısını açmıştır.

Yeni rakibimiz Senegal, Fransa'yı yenmiş, Danimarka ile Uruguay'ın da bulunduğu gruptan ikinci sırada çıktıktan sonra İsveç'i elemiş sürpriz bir ekiptir. Milli Takımımız, Osaka'da son derece keyifli ve heyecanlı bir 90 dakikanın golsüz sona ermesinin ardından uzatmaya giden karşılaşmayı 94. dakikada İlhan Mansız'ın attığı golle 1-0 kazanır. Türkiye yarı finaldedir artık ve rakibimiz grup maçında 2-1 yenildiğimiz Brezilya'dır.

Millilerimiz 26 Haziran'da Saitama'da sambacılarla başabaş bir futbol oynamasına rağmen 49. dakikada Ronaldo'nun golüne engel olamaz ve final şansını kaybeder. Yeni hedef dünya üçüncülüğüdür bundan böyle. Ve rakip de bir başka evsahibi Güney Kore'dir.

Japonya'dan Güney Kore'ye dönen Milli Takımımız, 29 Haziran'da Deagu'da Güney Kore'nin karşısına çıkar. Tribünler tamamen evsahibi takım taraftarlarının işgalindedir doğal olarak. Dünya Kupası tarihi zevksiz ve keyifsiz üçüncülük maçlarıyla doludur ama bu kez öyle olmayacaktır. Bir takımın evsahibi, diğerinin ise başarıya bu denli aç oluşu ortaya final gibi bir müsabaka çıkartır. Milli Takımımız, Hakan Şükür'ün Dünya Kupası tarihinin en erken atılan golüyle öne geçer. 9. dakikada Lee Yong'un golüyle ümitlenen Korelilere, millilerimiz İlhan Mansız'ın 13 ve 32. dakikadaki golleriyle bitirici karşılığı verir. Güney Kore'nin uzatmalarda Song Chong Gug'la attığı gol sadece skor tabelasını zenginleştirir. 3-2'lik skor Milli Takımımızın dünya üçüncülüğünün teyididir.

Ama Türkiye Uzakdoğu'da sadece dünya üçüncülüğünü elde etmekle kalmaz. Deagu'da, kendi evinde kaybetmenin üzüntüsüyle gözyaşlarına boğulan Güney Korelilerin ellerinden tutup tribünleri hep birlikte selamlayan ve kazandıkları zaferi paylaşma büyüklüğünü gösteren futbolcularımız, Fair Play ödülünün de sahibi olmuştur.

__________________________________________________ __________________________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yerlimekan.yetkinforum.com/
SéRzéNisT
Miss Admin
Miss Admin
SéRzéNisT


Kadın Mesaj Sayısı : 1181
Nerden : Mekan Burası xD
Kişisel İleti :        [ SaMT-ı Ümid &  mASUmhaNE BedeN ]        
Ruh Hali : MiLLi Takım ve Tarihçesi Cilgin10
Points : 20056176
Kayıt tarihi : 25/02/09

MiLLi Takım ve Tarihçesi Empty
MesajKonu: Geri: MiLLi Takım ve Tarihçesi   MiLLi Takım ve Tarihçesi I_icon_minitimePerş. Şub. 26, 2009 5:28 pm

FRANSA'DA BAŞARININ TEKRARI

2002 Dünya Kupası'nda elde edilen üçüncülüğün sağlaması Fransa'da düzenlenen Konfederasyon Kupası'nda yapılmıştır. Bu organizasyona, Dünya Şampiyonu ve finalisti ile kıta şampiyonu milli takımlar davetlidir. Dünya Kupası finalisti Almanya'nın turnuvaya katılmayacağını açıklamasının ardından dünya üçüncüsü Türkiye'ye davetiye çıkartılır. Milli Takımımız B Grubu'nda Dünya Şampiyonu Brezilya, Afrika Şampiyonu Kamerun ve CONCACAF Şampiyonu ABD ile eşleşmiştir.

Şenol Güneş yönetimindeki takımımız ilk maçını 19 Haziran günü ABD ile oynar. Saint Etienne kentindeki Geoffroy Guichard Stadı'ndaki karşılaşmada Beasley'nin 36. dakikada attığı golle 1-0 geriye düşen takımımız, 39. dakikada Okan Yılmaz'ın penaltıdan verdiği karşılıkla eşitliği yakalar, 70. dakikada da Tuncay Şanlı'nın golüyle 2-1'lik galibiyete ulaşır.

Ancak 21 Haziran günü Paris'teki Stade de France'da oynanan Kamerun karşılaşmasında şansımız bu kadar yaver gitmez. Başabaş geçen karşılaşmanın 90. dakikasında Geremi'nin penaltıdan attığı gol Kamerun'a 1-0'lık galibiyeti getirir.

Gruptaki son maçımız Brezilya ile oynanacaktır ve şimdi hesap zamanıdır. 23 Haziran'da Saint Etienne'de bir kez daha Geoffroy Guichard Stadı'nın çimlerine çıkar Milli Takımımız. Brezilya'ya averaj üstünlüğümüz vardır ve bu karşılaşmadan alacağımız bir beraberlik yarı finale yükselmemize yetecektir.

23. dakikada Brezilya Adriano'nun golüyle öne geçer. Ancak bu kez karşısında daha dirençli ve kazanmaya istekli bir Türkiye vardır. Dünya üçüncülüğünün getirdiği güvenle perçinlenen mücadele gücü, Milli Takımımıza 53. dakikada Gökdeniz Karadeniz ve 81. dakikada Okan Yılmaz'la 2-1'lik üstünlüğü getirir. Brezilya 90+3'te Fenerbahçeli Alex'le beraberlik golünü bulur ama tabeladaki 2-2, Milli Takımımızın yarı final yolunu kapatacak bir skor değildir.
Yarı finalde Milli Takımımızın karşısında 1998'in Dünya, 2000'in Avrupa Şampiyonu Fransa vardır. 2002 Dünya Kupası'nda hayal kırıklığına uğrayan Fransızlar, evsahibi oldukları turnuvada kendilerini affettirmek niyetindedir. Paris'teki Stade de France'da oynanan maça bu hırsla başlarlar. 11. dakikada Thierry Henry, 26. dakikada Robert Pires'in golleriyle 2-0 öne geçerler. Milli Takımımız Gökdeniz Karadeniz'in 42. dakikada verdiği karşılıkla farkı bire indirse de 43. dakikada Sylvian Wiltord ilk yarının skorunu 3-1 olarak belirler. İkinci yarıda ise sahada bambaşka bir Türk Milli Takımı vardır. 48. dakika Tuncay'ın golü skoru 3-2'ye getirir ama sonrasında kurduğumuz baskı sonuç vermez. Milli Takımımız yine üçüncülük maçı oynayacaktır ve rakip, Kamerun'a 1-0 yenilen Kolombiya'dır.

28 Haziran'da artık "uğurlu stadımız" haline gelen Saint Etienne'deki Geoffroy Guichard'da karşılaşırız Kolombiya'yla. Son derece keyifli geçen maçı Milli Takımımız 2. dakikada Tuncay, 86. dakikada da Okan Yılmaz'ın golleriyle 2-1 kazanarak Konfederasyon Kupası'nın üçüncüsü olur.

Türkiye'ye bu onuru yaşatan kadroda Bülent Korkmaz, Ergün Penbe, Volkan Arslan (Galatasaray), Rüştü Reçber, Fatih Akyel, Tuncay Şanlı (Fenerbahçe), Ahmet Yıldırım, İbrahim Üzülmez (Beşiktaş), Deniz Barış (Gençlerbirliği), Ömer Çatkıç, İbrahim Toraman (Gaziantepspor), Gökdeniz Karadeniz (Trabzonspor), Servet Çetin (Denizlispor), Murat Şahin, Necati Ateş (Adanaspor), Okan Yılmaz (Bursaspor), Hüseyin Kartal (Ankaragücü), Selçuk Şahin (İstanbulspor), Alpay Özalan (Aston Villa), Yıldıray Baştürk (Bayer Leverkusen), Tayfun Korkut, Nihat Kahveci (Real Sociedad) ve Fatih Sonkaya (Roda JC Kerkrade) bulunmaktadır.

__________________________________________________ __________________________________

EN FAZLA MİLLİ OLAN OYUNCULARIMIZ

OYUNCU.................................................. ..............................Maç Sayısı

Rüştü Reçber............................................ ............................... 113

Hakan Şükür............................................. ................................109

Bülent Korkmaz........................................... ..............................102

Tugay Kerimoğlu......................................... ...............................93

Alpay Özalan............................................ ................................. 90

Ogün Temizkanoğlu...................................... .............................76

Abdullah Ercan............................................. ..............................71

Oğuz Çetin............................................. ....................................70

Fatih Akyel............................................. ....................................64

Arif Erdem............................................. .....................................60


EN FAZLA GOL ATAN OYUNCULARIMIZ

OYUNCU.................................................. .................................GOL SAYISI

Hakan Şükür............................................. .....................................50

Lefter Küçükandonyadis................................... .............................21

Cemil Turan............................................. ......................................19

Metin Oktay............................................. ......................................19

Zeki Rıza Sporel............................................ .................................15

Tuncay Şanlı............................................. ......................................13

Nihat Kahveci........................................... ......................................12

Arif Erdem............................................. .........................................11

Ertuğrul Sağlam............................................ .................................11

Tanju Çolak............................................. ........................................9

Oktay Derelioğlu........................................ .....................................9

Fatih Tekke............................................. ........................................9

MİLLİ TAKIM TEKNİK DİREKTÖRLERİ

TEKNİK DİREKTÖRLER.................................................. ....İLK VE SON MAÇI

Ali Sami Yen............................................... ........................ 26.10.1923

Billy Hunter............................................ ....................25.05.1924 - 12.09.1926

Bela Toth.............................................. .....................17.07.1927 - 17.04.1932

Fred Pegnam............................................ .................22.04.1932 - 04.11.1932

James Elliot Donnelly.......................................... .......12.07.1936 - 01.08.1937

Ignace Molnar............................................ ...............23.04.1948 - 30.05.1948

Ulvi Yenal............................................. ......................02.08.1948 - 05.08.1948

Peter Molloy............................................ ..................28.11.1948 - 20.05.1949

Cihat Arman............................................. ..........................20.11.1949

Peter Molloy............................................ ..................28.05.1950 - 28.10.1950

Jimmy McCormick......................................... ..............03.12/1950 - 10.06.1951

Rebii Erkal............................................. ....................17.06.1951 - 21.11.1951

Sadri Usuoğlu........................................... .................01.06.1952 - 08.06.1952

Sandro Puppo............................................. ...............01.06.1952 - 23.06.1954

Gündüz Kılıç............................................. ...........................17.10.1954

Zarko Mihajloviç........................................ .................03.04.1955 - 26.06.1955

Giovanni Vargliani......................................... .............18.12.1955 - 01.05.1956

Cihat Arman............................................. ..................16.11.1956 - 25.11.1956

Laszlo Szekelly.......................................... ................05.04.1957 - 08.12.1957

Leandro Remondini......................................... ...........04.05.1958 - 10.05.1959

Ignace Molnar............................................ ........................08.06.1960

Sandro Puppo............................................. ...............27.11.1960 - 16.05.1962

Şeref Görkey............................................ ..........................10.10.1962

Ljubisa Spajiç............................................ .................25.11.1962 - 16.12.1962

Sandro Puppo............................................. ...............27.03.1963 - 09.10.1963

Cihat Arman............................................. ..................27.09.1964 - 20.12.1964

Sandro Puppo............................................. ...............24.01.1965 - 09.05.1965

Doğan Andaç............................................. .................21.07.1965 - 25.07.1965

Sandro Puppo............................................. ................09.10.1965 - 30.05.1966

Adnan Sülvari........................................... ..................12.10.1966 - 17.01.1969

Abdullah Gegic............................................. ...............30.04.1969 - 16.11.1969

Cihat Arman............................................. ...................17.10.1970 - 14.11.1971

Nicolae Petrescu.......................................... .......................05.12.1971

Coşkun Özarı............................................. .................12.04.1972 - 31.10.1976

Doğan Andaç............................................. .........................17.11.1976

Metin Türel............................................. .....................16.02.1977 - 05.10.1978

Sabri Kiraz............................................. .....................29.11.1978 - 15.10.1980

Özkan Sümer............................................. .................03.12.1980 - 25.03.1981

Fethi Demircan.......................................... ..................15.04.1981 - 07.10.1981

Coşkun Özarı............................................. .................22.09.1982 - 04.04.1984

Candan Tarhan............................................ ...............06.09.1984 - 14.11.1984

Yılmaz Gökdel............................................ ..................22.12.1984 - 03.04.1985

Kalman Mezsöly........................................... ...............01.05.1985 - 28.08.1985

Coşkun Özarı............................................. .................11.09.1985 - 12.11.1986

Mustafa Denizli........................................... ................04.03.1987 - 16.12.1987

Tınaz Tırpan............................................ ....................16.03.1988 - 15.11.1989

Sepp Piontek........................................... ...................27.05.1990 - 28.04.1993

Fatih Terim............................................. ....................27.10.1993 - 19.06.1996

Mustafa Denizli........................................... ................14.08.1996 - 24.06.2000

Şenol Güneş............................................. ..................16.08.2000 - 18.02.2004

Ünal Karaman (Antrenör)........................................ ............31.03.2004

Ersun Yanal............................................. ...................28.04.2004 - 08.06.2005

Fatih Terim............................................. ............................17.08.2005 - ...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yerlimekan.yetkinforum.com/
SéRzéNisT
Miss Admin
Miss Admin
SéRzéNisT


Kadın Mesaj Sayısı : 1181
Nerden : Mekan Burası xD
Kişisel İleti :        [ SaMT-ı Ümid &  mASUmhaNE BedeN ]        
Ruh Hali : MiLLi Takım ve Tarihçesi Cilgin10
Points : 20056176
Kayıt tarihi : 25/02/09

MiLLi Takım ve Tarihçesi Empty
MesajKonu: Geri: MiLLi Takım ve Tarihçesi   MiLLi Takım ve Tarihçesi I_icon_minitimePerş. Şub. 26, 2009 5:28 pm

MİLLİ TAKIMIN UNUTULMAZ MAÇLARI

1951 Batı Almanya-Türkiye: 1-2

1954 Türkiye-İspanya: 1-0

1954 İspanya-Türkiye: 2-2

1956 Türkiye-Macaristan: 3-1

1970 Batı Almanya-Türkiye: 1-1

1989 Türkiye-Avusturya: 3-0

1994 Türkiye-İzlanda: 5-0

1995 Türkiye-İsveç: 2-1

1995 İsviçre-Türkiye: 1-2

1997 Türkiye-Hollanda: 1-0

1998 Türkiye-Almanya: 1-0

2000 Belçika-Türkiye: 0-2

2001 Türkiye-Avusturya: 5-0

2002 Türkiye-Senegal: 1-0

2002 G.Kore-Türkiye: 2-3

2003 Türkiye-ABD: 2-1

2003 Brezilya-Türkiye: 2-2

2003 Türkiye-Kolombiya: 2-1

2005 Türkiye-İsviçre: 4-2
__________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yerlimekan.yetkinforum.com/
" spoLied..
Süper Moderatör
Süper Moderatör
MiLLi Takım ve Tarihçesi 16-69


Kadın Aslan Maymun
Mesaj Sayısı : 167
Yaş : 31
Nerden : KocaeLi..
Kişisel İleti : SöyLeyecek nekadarda çok söz vardı..Hepside yarım kaLdı :/ ||
Ruh Hali : MiLLi Takım ve Tarihçesi Eglenc10
Points : 61593
Kayıt tarihi : 25/02/09

MiLLi Takım ve Tarihçesi Empty
MesajKonu: Geri: MiLLi Takım ve Tarihçesi   MiLLi Takım ve Tarihçesi I_icon_minitimeCuma Şub. 27, 2009 5:09 pm

paylaşım için saol (:
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
r4m4z4n99
Web Master
Web Master
r4m4z4n99


Erkek Mesaj Sayısı : 460
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : Futbolcu ...
Kişisel İleti : Herşeyin Bitti Zmn Bnm Hikayem Bşlar
Yaz. : Zamana Karşı Bir Yarış İçindeyim Sonunda Mutlu Olan BenOlucam Wink...
Ruh Hali : MiLLi Takım ve Tarihçesi Asik10
Points : 10056068
Kayıt tarihi : 25/02/09

MiLLi Takım ve Tarihçesi Empty
MesajKonu: Geri: MiLLi Takım ve Tarihçesi   MiLLi Takım ve Tarihçesi I_icon_minitimeCuma Şub. 27, 2009 5:51 pm

tşkrlr asu
sabit.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yerlimekan.yetkinforum.com
SéRzéNisT
Miss Admin
Miss Admin
SéRzéNisT


Kadın Mesaj Sayısı : 1181
Nerden : Mekan Burası xD
Kişisel İleti :        [ SaMT-ı Ümid &  mASUmhaNE BedeN ]        
Ruh Hali : MiLLi Takım ve Tarihçesi Cilgin10
Points : 20056176
Kayıt tarihi : 25/02/09

MiLLi Takım ve Tarihçesi Empty
MesajKonu: Geri: MiLLi Takım ve Tarihçesi   MiLLi Takım ve Tarihçesi I_icon_minitimeCuma Şub. 27, 2009 7:56 pm

Önemli değil sizler saolun (:
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yerlimekan.yetkinforum.com/
delikurt_türk
Üye
Üye
delikurt_türk


Erkek Koç Maymun
Mesaj Sayısı : 61
Yaş : 32
Nerden : MERSİN/BOZYAZI
Kişisel İleti : DELİKURT
Points : 55610
Kayıt tarihi : 26/02/09

MiLLi Takım ve Tarihçesi Empty
MesajKonu: Geri: MiLLi Takım ve Tarihçesi   MiLLi Takım ve Tarihçesi I_icon_minitimePerş. Mart 05, 2009 4:49 pm

çok güzel gerçekten asu tuttum senı hem fenerlısın hem futbola ilgin var
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
SaMT-ı ÜMiD
Admin
Admin
SaMT-ı ÜMiD


Erkek Mesaj Sayısı : 1603
Kişisel İleti : SaMT-ı ÜMiD # mASUmhane Beden
Ruh Hali : MiLLi Takım ve Tarihçesi Ozlemi10
Points : 20057304
Kayıt tarihi : 25/02/09

MiLLi Takım ve Tarihçesi Empty
MesajKonu: Geri: MiLLi Takım ve Tarihçesi   MiLLi Takım ve Tarihçesi I_icon_minitimePerş. Mart 05, 2009 7:54 pm

sağolasın
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yerlimekan.yetkinforum.com
 
MiLLi Takım ve Tarihçesi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» İşte Süper Lig'de Düşen 3. Takım
» Graffiti ve tarihçesi
» Müziğin Tarihçesi
» ******'ün Sözleriyle Milli Eğitim
» ******'ün Sözleriyle Milli Eğitim

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Yerli Mekan -- Mekanın Burası :: Başka Mevzular :: Spor :: Milli takım-
Buraya geçin: