Üst solunum yollarını tutan bir enfeksiyondur.Sonbahar ve kış başında salgınlar yapar.Hastalık daha çok okul çağındaki çocuklarda görülse de her yaştaki insanda da görülebilir.Çok küçük,ileri derecede yaşlı ve zayıf kimselerde hastalık ağır seyreder.
ETKENİ:Influenza adındaki bir virüstür.A,B ve C tipleri vardır.A ve B ‘nin de alt grupları (serotipleri) belirlenmiştir.
BULAŞMA:İnsandan insana,havaya saçılan damlacıklar yoluyla olur.
BELİRTİLER:Halsizlik,yaygın sızı ve ağrılar,ürperme,39-39,5 dereceye varan ateş,baş ağrısı ile başlar.Boğaz ağrısı,göğüste yanma,kuru öksürük,nezle gibi solunum yollarıyla ilgili yakınmalarla devam eder.Öksürük şiddetlenip balgamlı hal alabilir.Gözler sulanır.Ateş genellikle 1-5 günde düşer.
TANI:Genellikle klinik muayene bulgularına göre konur.Spesifik tanıyı virüs izolasyonu ve serolojik testler sonucu koymak mümkünse de günümüzde pek uygulanmaz.
Komplike olmayan gripte iyileşme kuraldır.Ancak şiddetli hastalık riski taşıyanlarda ;herhangi bir bakterinin olaya eklenmesi ile pnömoni (zatürre) de gelişebilir.
Nadiren komplikasyon olarak nekahat döneminde ensefalit (beyin iltihabı),myocordit (kalp kası iltihabı) ve myoglobinüri de görülebilir.
KORUNMA:Grip aşısı günümüzde uygulanan bir yoldur.Aşılar infeksiyon nedeni olarak en sık görülen influenza (grip) virüsü suşlarından hazırlanır.Virüsün antijenik özelliğinde önemli bir değişiklik meydana geldiğinde aşıdan beklenen koruma sağlanamayabilir.Yine de ; kronik bir hastalığı olanlarda,yaşlılarda riski azaltmak için aşı uygulamakta yarar görülebilir. Aşı sonbahar aylarında ;bağışıklığı sağlayacak antikor titresinin sürekli olabilmesi içinde her yıl uygulanmalıdır.Daha önce aşılanmış kişilerde aşılanmadan sonra 2 hafta da bağışıklık gelişir.
TEDAVİ:Bulgulara yönelik tedavi uygulanır.Temel ilke istirahattir.Ateş düşürücüler,burundaki tıkanıklığı rahatlatmak için nasal dekonjestan ilaçlar,buhar,buğu,öksürük kesici ilaçlar verilebilir.Ek bir enfeksiyon varlığı düşünülürse bunlara antibiyotik tedavisi de eklenebilir.