Yerli Mekan -- Mekanın Burası
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Gençlerin Yeni Mekanı Yerli Mekan Herşeyi Bulabilirsiniz
 
AnasayfaAnasayfaGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
En kısa zamanda yeni gelışmelerle karsınızda olacagiz...

 

 Cilt Hastalıkları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
SaMT-ı ÜMiD
Admin
Admin
SaMT-ı ÜMiD


Erkek Mesaj Sayısı : 1603
Kişisel İleti : SaMT-ı ÜMiD # mASUmhane Beden
Ruh Hali : Cilt Hastalıkları Ozlemi10
Points : 20057304
Kayıt tarihi : 25/02/09

Cilt Hastalıkları Empty
MesajKonu: Cilt Hastalıkları   Cilt Hastalıkları I_icon_minitimeÇarş. Mart 11, 2009 3:22 pm

Çok sık görülebilen, ailevi olabilen , her yaşta ve her cinste rastlanabilen bir hastalıktır. Saçlı deri , diz , dirsek , tırnaklar , avuç içi ve ayak tabanı gibi tüm deriyi tutabilir.Eritemli bir zeminde yerleşmiş, kaşıntılı beyaz, iri ve yassı kepeklerle (skuam) kaplı yuvarlak ve oval plaklardan oluşur.Bu plaklar en sık dizlere ve dirseklere yerleşir.

Psoriasis vulgaris adını alan bu en sık rastlanan tipine ilave olarak tüm vücüdun tutulduğu eritrodermik psoriasis formu, ayrıca püstüller ile seyreden püstüler psöriasis formu ve yalnızca el ve ayakların tutulduğu palmoplanter psoriasis gibi klinik tipleri bulunmaktadır.

Psoriasis'in tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır.Tedavide sakinleştirici anti histaminik ilaçlarla ile hastanın kaşıntısı giderilir.Bunun yanında kabukların giderilmesi için salisilik asitli preperatlar kullanılır.Plakların tedavisinde yaygın olarak topikal steroidlerden faydalanılmaktadır.Bunlarla beraber derinin nemlendirilmesi de önemlidir.Çok yaygın klinik durumlarda fototerapi, methotreksate, siklosporin gibi ilaçlardan da faydalanılır.



AKNE VULGARİS

Püberte çağındaki pek çok gencin önemli derdi olan akne yüzdeki yağ bezlerinin aşırı sekresyonu sonucu bakteriel floranın foliküllerden girerek papül, püstül , komedon ve kistler şeklinde belirtiler yapmasıdır.En sık etken korinobakteryum acne'dir.Hafif şekilleri fizyolojik ve gelip geçici olan akneler, kızlarda bazen hormonal siklusla ilgili olabilir.Ruhsal stresler ve bazı ilaçlar da akne gelişiminde rol oynayabilmektedir.

Akne tedavisinde , antiseboroik sabun ve losyonların düzenli şekilde uygulanmasıyla cildin temizlenmesi önemlidir.Bununla beraber topikal antibiyotik , retinoik asit, benzoil peroksit, azeleik asit gibi ürünlerin tedavide önemli yeri vardır.Daha yaygın , ileri vakalarda ise sistemik olarak kullanılan antibiyotikler ve yine sistemik olarak kullanılan isoretionin tedavide önemli yer tutmaktadır.Ayrıca hormonal dengesizliği olan bayanlarda doğum kontrol haplarından da tedavide faydalanılmaktadır.



HERPES SİMPLEKS

Herpes virüs hominus tip 1 ile yüz de özellikle ağız çevresinde, tip 2 ile ise genital bölgelerde infeksiyon meydana gelir.Herpes çıkmadan önce yanma , kaşıntı gibi prodromal belirtiler meydana gelir.

1-2 saat sonra veya 1-2 gün sonra eritemli zeminde çok sayıda gruplaşan veziküller ortaya çıkar.Virüs yakın temas ile alınır , vücut direnci düşük ise alınır alınmaz hastalık meydana gelir. Eğer direnç yüksek ise virüs latent olarak arka kök ganglionlarında yıllarca kalabilir.Direncin düştüğü grip, başka bir infeksiyon, yorgunluk, stres, güneşte kalma , adet görme gibi nedenlerle virüs ortaya çıkar ve hastalık yapar.

Herpes infeksiyonlarının tedavisinde lokal ve sistemik olarak antiviral ilaçlardan Örn: asiklovir, famsiklovir , valosiklovir gibi ilaçlardan faydalanılır.



ÜRTİKER

Kaşıntılı, saatler içinde ilerleyebilen ve gerileyebilen eritemli ,ödemli plaklarla karakterize bir deri hastalığıdır. Bu lezyonlar 24 saatten daha uzun sürmezler. Hastalık süresine göre akut (6 haftadan daha kısa süreli ise) yada

kronik (6 haftadan daha uzun süreli) olabilir. Hastalığın sebebi nadiren tespit edilebilir.En sık sebeb psikolojik stresler olmakla beraber, ilaçlar( aspirin, penisilin vb) , bazı yiyecekler( balık, yumurta, çilek, domates vb) , sistemik hastalıklar( infeksiyon, gastrit vb) , sıcak yada soğuk maruziyeti, fiziksel travmalar ve stresler ayrıca su ile temas ürtiker belirtilerini meydana getirebilir.

Tedavisinde ilk etapta etken tespit edilmiş ise , etken ile temas ortadan kaldırılır ve antihistaminik ilaçlar ile tedavi başlanır.H1 ve H2 reseptör antagonistleri tedavi de kullanılır.

Bu tedaviye yanıt vermeyen hastalarda nadiren sistemik steroid tedavisi ile siklosporin tedavileri de uygulanabilir.



TİNEA

Yüzeysel mantar infeksiyonları asemptomatik olabildiği gibi, sıklıkla kaşıntı ile beraber seyreder yanma yapabilir.Karakteristik lezyon perifere doğru genişleme gösteren ortası iyileşme eğiliminde , üzeri ince kabuklu ve periferinde püstüller olabilen plaklar şeklindedir.Dermatofit infeksiyonlarının çoğu trichophyton, epidermophyton, microsporium türleri tarafından meydana getirilir.İnfeksiyonlar yerleştikleri yerlere göre isim alırlar.

Mesela gövde tutulumu : tinea corporis, ayakta ise: tinea pedis, kasıkların tutululduğu durumlarda tinea inguinalis, yüz de ortaya çıktığı zaman tinea facialis, elde olduğunda tinea manum olarak adlandırılır.Saçlı deri tutulumlarında ise tinea capitis olarak isim alır.Tırnağın tutulduğu durumlar da ise hastalık onikomikoz'dur.

Tanı klinik olarak ve laboratuar olarak koyulur.Tedavi ise anti fungal ajanlar lokal olarak yada sistemik olarak hastalığın yaygınlığına göre verilir.Tedavi süresi eğer lokal olarak antifungaller kullanılıyorsa 4-6 haftadır.Sistemik antifungaller tedavi süersini kısaltır.Ancak hastanın ayak tırnağında mantar tespit edildi ise tedavi süresi en az 4-6 hafta kadardır..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yerlimekan.yetkinforum.com
 
Cilt Hastalıkları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bebeklerin Cilt Sağlığını Korumanın Püf Noktaları

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Yerli Mekan -- Mekanın Burası :: Eğlence :: Sağlık-
Buraya geçin: